SäkerHäst kurs

2024-02-28

10-11 maj kommer Ulla-Carin till Falu Ridklubb för att hålla SäkerHäst-kurs. Mer information om vad det innebär finns här nedan. Om du, som ridskoleelev, är intresserad av att delta, prata med din ridlärare.

Vad är SäkerHäst?

Lära sig förstå och utgå från hästens naturliga beteende och på så sätt få ekipagen att bli trygga med varandra. Detta är grunden till all träning, oavsett användningsområde. Det ska vara ett nöje att umgås med sin häst, inte ett stressmoment. Hästen är ingen robot och kan reagera häftigt men kunskapen om hur och varför hästen reagerar samt hur vi ska undvika att göra fel, kan minska olycksrisken.

SäkerHäst börjar med en grundkurs (teori och träning) och därefter kan man välja att vara med på fortsättningsträning. Ekipagen får träna på liknande sätt som polishästar. Ta sig över, i mellan och igenom olika slags hinder på ett lugnt och tryggt sätt, även om det är helt nya upplevelser.

Grundträningen går i stort till på samma sätt. Övningarna på fortsättningsträningen kan skifta från gång till gång. De anpassas alltid efter den enskilda hästen. Hästar klarar av mer än vi tror, bara vi vågar lita på den. Målet är att det ska ske tryggt och avslappnat både för fyrbenta tvåbenta deltagare.

SäkerHäst träning passar alla hästar och ryttare (även föräldrar/syskon/medhjälpare). Om du vill veta mer om själva träningen, kolla på U-C hemsida / FB sida eller bläddra bland bilder/filmer och inlägg i FB gruppen U-C SäkerHäst träning Dalarna.